עליית “ההליך האדמיניסטרטיבי”: תוצאה נוספת של הטרוריזם העולמי

מפחיד אך גם מדהים, לראות כיצד מיעוט קטן יכול להשפיע על הרוב. לדוגמא, צ’יף כפרי אחד יכול לגרום לכך שכל בני הכפר יחשדו בשכניהם, או ידיעה בעיתון על רוצח אחד בלבד יכולה לגרום לכלל האוכלוסיה להסתגר בבתיהם מרוב פחד. אנחנו פועלים כדי להגן על עצמנו כפרטים, וכך נוהגות גם ממשלות כדי להגן על מדינותיהם ואזרחיהם.


במקרה של מדינת ארה”ב והליכי קבלת הויזה השונים הנהוגים בה, לטרור העולמי השפעה רבה על המצב. וכך, כאשר ארה”ב כמדינה הבינה שרוב הטרוריסטים שהיו מעורבים בהתקפת הטרור של ה-11 לספטמבר קיבלו ויזות בשגרירויות אמריקאיות, הוחלט בממשל לשנות את נוהל הנפקת הויזות. באופן זה, מספר קטן מאוד של טרוריסטים גרם למדינת ארה”ב לנקוט אמצעי הגנה המשפיעים על מיליוני אנשים מדי שנה.

רבים מהעותרים לויזה לארה”ב מודעים לאמצעי ההגנה הללו, וכך גם כל עותר שיש לו קשר כלשהו למדינות במזרח התיכון יודע שעליו לעבור “בדיקה אדמיניסטרטיבית” או “הליך אדמיניסטרטיבי”. בדיקות אלו מתבצעות בשגרירויות ארה”ב ברחבי העולם מדי יום ביומו, כדי להבטיח שלא יינתנו ויזות לאנשים העלולים לפגוע במדינה.  בבדיקות אלו מתבצעת בדיקת רקע יסודית של כל אחד ואחד ממגישי הבקשה לויזה, ומטבע הדברים שהדבר גורם להליך ארוך יחסית ועד קבלת ההחלטה עובר זמן רב מאוד.

בהסבר שהפיצה מחלקת המדינה על הליך הבדיקה האדמיניסטרטיבית נאמר: “לגבי חלק ממגישי הבקשה לויזה יש צורך לבצע גם בדיקה אדמיניסטרטיבית מקיפה, לאחר קיום הראיון בשגרירות. בדיקה זו פירושה אבדן זמן נוסף, ומגישי בקשה אלו מקבלים הודעה על הצורך בבדיקה  כאשר הם מגישים את הבקשה. בדרך כלל, הבדיקות מסתיימות בתוך 60 יום מיום הראיון בשגרירות, אך מדובר בהליך שמבוסס על כל מקרה לגופו, ולכן הזמנים עלולים להשתנות ואינם אחידים.   משום כך, אנו מזכירים למגישי הבקשות להגיש בקשה הרבה לפני המועד המתוכנן לנסיעה לארה”ב“.

כצפוי, אין המימשל האמריקאי שש לספק פרטים על הליך הבדיקה האדמיניסטרטיבית ולגבי ההשפעה של ההליך על בקשות לויזה ולגרין קארד, אולם לא ניתן להתעלם מהשפעת ההליך. לדוגמא, יש מקרים רבים בהם חלק מבני המשפחה כבר קיבלו את הויזות שלהם, וחלק אחר עדיין נמצא בבדיק אדמיניסטרטיבית. במקרים כאלו נאלצת לעיתים המשפחה להחליט לנסוע לארה”ב רק עם בני המשפחה שקיבלו אישור, או לבטל את הנסיעה לחלוטין. בשני המקרים מדובר, כמובן, במצב מאוד לא נעים.

ובעוד רבים ממגישי הבקשות חשים כעס ותסכול לגבי הבדיקה האדמיניסטרטיבית שעליהם לעבור, האם ניתן להאשים ולכעוס על המימשל האמריקאי, על תגובתו המוצדקת לאיום על בטחונו ? אם ארה”ב כמדינה היתה ממשיכה לאשר ויזות וגרין-קארד ללא כל בדיקה היתה מזניחה את חובתה הבסיסית להגן על תושביה ואזרחי.

ולכן, כתוצאה, אנו מוצאים עצמנו במילכוד שבו רוב זעום משפיע באופן שלילי על כל השאר. לרוע המזל, זוהי אחת מהתוצאות האיומות של הטרוריזם העולמי, ועד שלא נצליח לחסל נגע זה, יינקטו צעדים דומים גם במדינות אחרות ברחבי העולם, וגבולות עלולים להפוך בלתי עבירים.


האמור במאמר זה אינו מהווה חוות דעת משפטית ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני. האחריות בשימוש על הנאמר במאמר הינה על הקורא בלבד.

 מאמר זה נכתב ע”י משרד עו”ד דותן כהן, העוסק בתחום דיני ההגירה לישראל, ארה”ב, אוסטרליה ואנגליה.